Duurzaam27 mrt '11 18:08

Nederland in het donker voor Earth Hour

Auteur: Edme Koorstra

Earth Hour leeft steeds meer in Nederland. Om half negen zaterdagavond gingen op veel plaatsen voor een uur de lichten uit in huizen, bij monumenten, bedrijven en op straat. In totaal meldden zich ruim 29.000 deelnemers aan bij het Wereld Natuur Fonds (WNF), zei een woordvoerster. Vorig jaar waren er ruim 5000 aanmeldingen.

Earth Hour vraagt aandacht voor een leefbare aarde. Het WNF roept mensen op om te kiezen voor duurzaamheid. In 131 landen over de hele wereld doofden om half negen, plaatselijke tijd, de lichten. Het WNF organiseerde het bewustwordingsevenement voor de vijfde keer en de belangstelling was groter dan ooit. In alle deelnemende landen werd tijdens Earth Hour ook een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de zeer zware aardbeving in Japan en de daaropvolgende tsunami.
Relatief grootste aantal donateurs
Het WNF heeft in Nederland relatief gezien het grootste aantal donateurs. Van de 5 miljoen mensen wereldwijd, steunen bijna 1 miljoen Nederlanders de natuurbeschermingsorganisatie. Tot dit jaar liep het echter niet storm met de aanmeldingen voor Earth Hour.
Elders in Europa en de wereld lag dat anders. In België bijvoorbeeld doen al enkele jaren rond de 200 gemeenten mee en dooft alle openbare verlichting langs de snelwegen. In Uganda plantten deelnemers zaterdag 16.000 bomen in door houtkap aangetaste bossen.
51 gemeenten
In Nederland deden dit jaar 51 gemeenten officieel mee. Op het Rembrandtplein in Amsterdam gingen bijna alle lichten uit. Tussen de 1500 en 2000 mensen hadden zich daar verzameld om een concert bij te wonen van dj Ferry Corsten. Zij verlichtten het plein met ledlampjes. In Den Haag zou het Vredespaleis een uur in het donker staan. Door een probleem gebeurde dat echter niet.
Domtoren op zwart
In Rotterdam was het wel, net als vorig jaar, donker op de Erasmusbrug. In Utrecht ging de Domtoren op zwart. Ook de dierentuinen in Amsterdam en Amersfoort, het Waterbedrijf Groningen en de Rotterdamse schouwburg deden mee. Veel hotels doofden de lichten in openbare ruimtes en vroegen hun gasten op hun kamer mee te doen.
Schommelingen in elektriciteitsverbruik
Netbeheerder TenneT had geen moeite met de opvang van de schommelingen in het elektriciteitsverbruik door de verminderde afname om half negen en de toename na half tien, aldus de woordvoerster van het WNF. Het verschil was niet erg groot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen