Duurzaam14 mei '12 14:08

Saudi-Arabië wil €84,5 miljard investeren in zonne-energie

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Saudi-Arabië wil ruim €84,5 mrd investeren in de sector zonne-energie. Het land wil zo haar zonnecapaciteit verhogen naar 41.000 MW in 2032.

De enorme investering kan ervoor zorgen dat in 2032 één derde van de totale elektriciteit in Saudi-Arabië uit zonne-elektriciteit bestaat.

"De Saoedi-Arabische regering is geprikkeld haar energiemix te diversifiëren om niet puur afhankelijk te zijn van de kostbare energiebron olie," aldus Logan Goldie-Scot, financieel analist bij het onderzoeksbureau Bloomberg.

Nieuwe hoop
De duurzame sector kampt momenteel met afnemende Europese subsidies en een overaanbod van goedkope zonnepanelen uit China. Het investeringsplan van Saudi-Arabië schept nieuwe hoop voor zonnepanelenfabrikanten wereldwijd.
Daarnaast kan de investering de ontwikkelingen rondom de prijscompetitiviteit van zonne-energie stimuleren.

Koploper
"We willen dat de gehele duurzame energie sector in de komende jaren koploper wordt voor de binnenlandse energie," vertelt Maher al-Odan, medewerker van KA-CARE, een adviesorgaan voor duurzame energie van de Saoedie-Arabische regering.

Het land streeft naar een zonne-energiecapaciteit van 41.000 MW in 2032 – Hiermee zou het in de toekomst Duitsland, de huidige koploper met een huidige zonnecapaciteit van 25.000 MW, overtreffen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen