Duurzaam3 sep '12 17:32

Recycling geen milieuhobby, maar economische noodzaak

Auteur: Arjan Meesterburrie

Nederland is van recycle-kampioen een middenmoter geworden. "Als we willen blijven beschikken over grondstoffen dan moeten we ze terugwinnen", zegt industrieel geoloog René Kleijn op BNR.

Kapotte LCD-schermen, verouderde laptops en zelfs overjarige broodroosters zitten vol met dure edelmetalen die we nog veel te vaak weggooien. Dat is slecht voor het milieu, maar ook erg duur. Vandaag stellen 1400 Nederlandse producenten en importeurs van elektra dat er veel meer moet worden gerecycled.

Er zijn volgens hen duizenden extra inzamelpunten voor elektronisch afval nodig. Vooral de consument laat het nog afweten.

Economische noodzaak
Industrieel geoloog René Kleijn van de Universiteit Leiden onderstreept bij BNR Meindert Schut dat recyclen niet alleen goed is voor het milieu, maar juist ook voor de economie:

"Je ziet steeds meer dat die grondstoffen steeds duurder worden en dat ze ook maar uit een aantal landen komen. Dus als de Europese industrie over die grondstoffen wil blijven beschikken dan zullen ze ook terug moeten winnen uit de apparaten die we hier importeren."

Strenge maatregelen
Volgens oud-minister Jacqueline Cramer moeten mensen gestimuleerd worden om te zorgen dat oude spullen hergebruikt worden: "Mensen moet het gemakkelijk gemaakt worden als ze de zolder of kelder opruimen. Dat moeten ze het makkelijk kunnen wegbrengen of op laten halen", zegt oud-minister Cramer die tegenwoordig voorzitter is van het Utrechtse Duurzaamheids Instituut op BNR.

En als dat niet lukt, dan moeten er straffen komen net als bij recycle-kampioen Noorwegen: "Het is onaangenaam, maar als je nou eerst inzet op 'kom op, het moet!' en als het dan nog niet lukt, dan zul je naar dat soort stringente maatregelen moeten gaan."

Overcapaciteit bij afvalverwerker
Afvalverweker Van Ganzewinkel Groep is klaar om veel meer kapotte koelkasten en wasmachines te verwerken, zegt Nico de Lith op BNR: "Wij hebben in principe capaciteit over. De machines zijn er klaar voor en er is behoefte aan grondstoffen dus laat die koelkasten maar komen."

China
Het tekort aan grondstoffen wordt vooral veroorzaakt door China dat steeds meer grondstoffen gebruikt voor eigen productie, zegt industrieel geoloog Kleijn: "De Chinese markt is natuurlijk enorm aan het groeien, iedereen wil een koelkast, een auto een DVD-speler en een iPod. Dat betekent dat heel veel van de grondstoffen die daar geproduceerd worden ook voor eigen productie wordt gebruikt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen