Duurzaam4 jul '12 11:15

Zuid-Amerikaanse boeren verdienen goed aan duurzame sojabonen

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit een rapport van KPMG is gebleken dat Zuid-Amerikaanse boeren die hun sojabonen verbouwen volgens duurzame richtlijnen, de investeringen hiervoor binnen enkele jaren terugverdienen.

In het rapport zijn de kosten en opbrengsten van de verbouwing van sojabonen volgens duurzame richtlijnen onderzocht. KMPG publiceerde het rapport in opdracht van de stichting Initiatief Duurzame Handel (IDH), die internationale handelsketens helpt verduurzamen.

Investeringen

De richtlijnen stellen onder andere eisen aan het landgebruik, arbeidsvoorwaarden en het gebruik van pesticiden. Om aan de richtlijnen te voldoen moeten een aantal investeringen gedaan worden. “Deze investeringen worden binnen een periode van de drie tot vier jaar terugverdiend”, zegt Jerwin Tholen van KPMG Sustainability, die betrokken was bij het onderzoek.

Voordelen

Daarnaast heeft de duurzame productie van sojabonen verschillende voordelen, zoals een premie van 1,50 Euro per 1000 kg sojabonen. “Boeren die duurzaam verbouwen worden binnen de sector beloond voor alle inspanningen die zij verrichten”, aldus Tholen.

Met de uitkomsten van het rapport hoopt de IDH de duurzame sojabonenproductie van Brazilië en Argentinië te stimuleren. Nederland importeert ongeveer negentig procent van de soja uit deze landen. “Wij streven ernaar om voor 2015 de handel in de EU voor tien tot vijftien procent duurzaam te hebben”, zegt Daan de Wit, woordvoerder bij IDH. “In Nederland willen we in 2015 op honderd procent zitten, dus alleen nog maar duurzame bonen verkopen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen