Duurzaam17 sep '12 07:44

Maïs moet maag vullen, geen Mercedes

Auteur: Pieter van den Akker

De Europese vraag naar biobrandstof zorgt voor honger in de rest van de wereld. Tarwe en maïs vullen de auto's van Europeanen in plaats van de magen van mensen in derde wereldlanden.

Dat stelt Oxfam Novib in het rapport The Hunger Grains. Vandaag komen de Europese energieministers samen om te praten over duurzame energie. Oxfam wil dat de Europese Unie haar biobrandstoffenbeleid radicaal omgooit.

Tom van der Lee, directeur campagnes van Oxfam Novib, was vanochtend in de studio te gast bij BNR Humberto Tan. Aan hem de vraag hoeveel mensen er volgens hem gevoed kunnen worden als we geen biobrandstof zouden gebruiken in Europa? Van der Lee: "Dan gaat het om 127 miljoen mensen. Zeg maar een kwart van de bevolking van de EU."

De oorspronkelijke intentie om biobrandstof te gebruiken om de CO2-uitstoot terug te brengen, zei hij. "Alleen pakt het beleid verkeerd uit. Het heeft geen goede milieu-effecten, omdat het land dat nodig is om biobrandstof te gebruiken een andere bestemming had. Vaak een bestemming die meer CO2 vasthield dan plannen van biobrandstofgewassen."

Niet groen, niet sociaal
En de sociale impact werd volgens hem niet onderkend. "Omdat er zoveel land gebruikt wordt - voor Europa is dat een oppervlakte zo groot als Nederland en België samen - gaat dat ten koste van een enorme extra CO2-uitstoot. Dus het is niet groen en het is niet sociaal, dus je moet dit beleid radicaal wijzigen."

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen, vertelde Van der Lee, 'dat we niet de grote voedselprijspieken kenden die we in 2008, 2011 en nu hebben gehad toen dit beleid bedacht werd'. "Er is een enorm prijsopdrijvend effect van het feit dat biobrandstof kunstmatig in leven wordt gehouden. Er wordt veel geld aan besteed in termen van subsidies en er is een juridische verplichting om het af te nemen."

Verplichting
Wat Oxfam concreet voorstelt? "We willen eigenlijk dat de juridische verplichting verdwijnt. Dat er geen plicht bestaat om in 2020 tot 10 procent van de brandstof uit biobrandstof te laten bestaan. En er zijn tweede generatie biobrandstoffen die wél goede effecten hebben. Maar daarvan is de hoeveelheid veel beperkter, dus dan moet je geen verplichting hanteren."

Oxfam Novib is tegen het gebruik van biobrandstof die gemaakt is van maïs of tarwe. "En ook tegen biodiesel die is gemaakt van zaken als palmolie en soja", voegt Van der Lee eraan toe. De alternatieven zijn andere vormen van duurzame energie: zonne-energie, windenergie en getijdenenergie. "Er zijn heel veel bronnen van duurzame energie die niet weer zelf CO2-uitstoot genereren."

Gerelateerde artikelen