Duurzaam14 mrt '12 14:10

Siemens vangt wind in waterstof

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Duitsland belegt in windparken waar overcapaciteit aan windenergie in waterstof wordt omgezet en opgeslagen. Duits technologiebedrijf Siemens plant de lonende technologie in 2015 in te voeren.

Doorgaans leiden windparken aan het feit dat hernieuwbare energie niet grootschalig is op te slaan.  Wanneer er in de nacht geen vraag is voor energie, wordt er wel veel wind gevangen. Maar de consequente overcapaciteit aan windenergie valt niet op te slaan.

De Duitse energiesector, waaronder elektronicaproducent Siemens, investeren sterk in het ontwikkelen van nieuwe technologie voor de energiesector. Voor 2015 verwacht Siemens dat de zogeheten ‘electrolysers’, die zo groot zijn als voetbalvelden en hernieuwbare energie zullen omzetten en opslaan in waterstof, operationeel zijn.

“Als we een oplossing bedenken voor de mismatch tussen de opwekking van hernieuwbare energie en de vraag ernaar hebben we een business case,” stelt Michael Weinhold, hoofd technologie Siemens.

Duitsland aan kop

Onder aanmoediging van de EU, verwijdert Duitsland zich via forse investeringen op vlot tempo van nucleaire energie, richting hernieuwbare energie. In 2020 is het de bedoeling dat iedere lidstaat van de EU het aandeel hernieuwbare energie met 35 procent heeft verhoogd.

“Zowel Duitsland haar concurrentievermogen als de technologische competenties gaan er door de investeringen in de hernieuwbare energiesector sterk op vooruit,” stelt Stephan Reimelt, hoofd van de afdeling Windenergie bij General Electric.

Overheidssteun

Voorlopig is het maken en opslaan waterstof twee tot vier keer zo duur als gewoon gas importeren, blijkt uit cijfers van adviesbureau AT Kearney. Het bureau denkt dat een Duitse overheidssteun tussen de €700 mln en €1 mrd nodig is om een rendabele markt te creëren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen