Duurzaam24 dec '12 07:00Aangepast op 24 dec '12 10:36

Wordt de energiecoöperatie hét succes van 2013?

Auteur: Mijke Hurkx

Friesland start vanaf 2013 als eerste provincie een regionale energiecoöperatie en geeft de winst terug aan lokale leefbaarheid. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn.

Een energiecoöperatie is een gedecentraliseerde energievoorziening. Voor en door de regio. Je betaalt minder geld aan energie en je wijk wordt ook nog eens opgeknapt. Dat klinkt in tijden van crisis te mooi om waar te zijn, maar toch is het de nieuwe realiteit op de energiemarkt.

In Nederland zijn er al meer dan 300 lokale en regionale initiatieven voor duurzame energie. De leden kopen gezamenlijk stroom en gas bij windmolens en biomassacentrales uit de buurt.

Leeuwarden ziet heil in deze aanpak. De Friese hoofdstad wil in 2020 onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en juicht daarom de lokale initiatieven toe. In 2013 start Friesland een energiecoöperatie voor de hele provincie, schrijft Duurzaamnieuws.nl.

Energie inkopen
Bouwe de Boer, energiecoördinator van de gemeente Leeuwarden en initiatiefnemer van die provinciale coöperatie, vertelt dat de coöperatie twee dingen doet. Op de eerste plaats is dat energie inkopen. "Dat kan goedkoper dan normaal, doordat we in vijf jaar tijd 30 duizend klanten willen hebben in Friesland. Dat betekent dat er winst gemaakt wordt. Die winst gaat weer terug naar de dorpen."

Zonnepanelen
Op de tweede plaats komt het 'zonnepanelen organiseren voor de mensen thuis', vervolgt De Boer. "Dat betekent dat je de Energiecoörporatie Friesland belt als je zonnepanelen op je dak wil. Die legt ze bij jou op het dak en jouw energierekening stijgt niet. Je betaalt wel gewoon hetzelfde bedrag door en na een jaar of tien heb je ze afbetaald en zijn ze van jou."

Een initiatief als in Friesland is overal mogelijk. Vaak gebeurt het op een lager niveau, waarbij de lokale gemeenschap profiteert van de opbrengst. Sible Schöne, programmadirecteur bij Klimaatbureau HIER: "Mensen vinden het leuk om lokaal de werkgelegenheid te stimuleren. Je bent toch per maand gauw een kleine 200 euro kwijt aan de energierekening. Als dat veel meer lokaal ten goede kan komen, vinden mensen dat zinvol."

Meer mogelijkheden
Schöne hoopt dat er de komende jaren nog meer initiatieven worden ontwikkeld, bijvoorbeeld met aardwarmte. Maar ook op heel andere gebieden is meer samenwerking mogelijk. "Het kan ook over voeding, verzekeringen of andere onderwerpen gaan. Het idee is: je houdt een deel van het geld in de regio waardoor je regionaal en lokaal van alles kan stimuleren."

Yvonne Bleize, adviseur op het gebied van duurzame energie, heeft tips voor mensen die ook een coöperatie willen opzetten. "Zorg dat je een multidisciplinair team aan tafel krijgt, dus niet alleen goedwillende burgers, maar ook de directe overheid, grotere overheid en deskundigen. Je moet dit met elkaar doen. Wat ik ook zie, is dat er nog steeds heel veel wordt gedacht in termen van concurrentie tussen coöperaties. Ga vooral kennis delen. (...) En ik mis het masterplan."

Gerelateerde artikelen