
Sinds het begin van de industriële revolutie in 1750 is ongeveer 375 miljard ton koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer gekomen. Door de grote hoeveelheid broeikasgassen warmt de aarde snel op. Dat heeft grote gevolgen voor het leven op aarde, stellen de meteorologen.
Volgens het rapport versnelt zelfs de toename van N2O - stikstofoxide, ook wel bekend als lachgas. Pier Vellinga, hoogleraar klimaatverandering Wageningen: "N2O is een sterk klimaatgas. Er is niet zoveel van, maar het komt onder andere vrij bij veel kunstmestgebruik. En ook bij moerassen."
Nederland loopt achter
"Internationaal zijn we er niet ingeslaagd om alle doelstelling die zijn afgesproken te halen. Zeker in Nederland lopen we erg ver achter. Er worden hier wel een paar windmolens en zonnepanelen geplaatst. Maar zeker in het vorige kabinet zaten veel mensen die het klimaatprobleem ontkennen en er niks aan willen doen. We lopen erg achter in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland", zegt Vellinga.
"In Nederland zijn we erin geslaag om de broeikasgassen met 5 procent naar beneden te krijgen. In Duitsland 20 procent en in Engeland 10 procent. Maar er moet nog veel gebeuren.
Urgentie
Vellinga vertelt dat wetenschappers de urgentie hebben benadrukt, maar dat ze in de hoek zijn gezet toen er hier en daar een foutje in zat. "Sinds die tijd denken burgers dat het wel los zal lopen. Maar aan dit soort rapporten zien we dat dat niet het geval is."