Duurzaam9 mei '12 07:12

Flink minder CO2 uitgestoten door bedrijven

Auteur: Anne-Greet Haars

De samenwerking tussen het Wereld Natuur Fonds en grote bedrijven als Eneco, KPN, Nokia Siemens en Coca-Cola werpt vruchten af.

Dankzij de afspraken hebben de bedrijven tussen 1999 en 2011 veel minder CO2 uitgestoten. Volgens onderzoeksbureau Ecofys is er in 10 jaar 100 miljoen ton broeikasgas bespaard. In Nederland komt jaarlijks z'n 180 miljoen ton broeikasgassen vrij.

Programma
De samenwerking tussen de bedrijven en het WNF, het zogeheten Climate Savers-programma, begon in 1999. De verwachting is dat er in 2020 ruim 350 miljoen ton CO2 door is bespaard. Dat is net zo veel als de jaarlijkse CO2-uitstoot in Spanje.

Als andere grote bedrijven het voorbeeld volgen, kan dat jaarlijks zelfs oplopen van 500 tot 1000 miljoen ton, aldus het WNF. Overigens werkt het WNF nog niet met alle economische sectoren samen aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Zo zijn er bijvoorbeeld nog geen afspraken met de staalindustrie.

Congres
De onderzoeksresultaten worden woensdag bekendgemaakt tijdens de internationale Climate Savers-conferentie, die in het teken staat van het 50-jarig bestaan van het WNF. In Rotterdam praten vertegenwoordigers van bedrijven over praktijkvoorbeelden van energiebesparing, vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en duurzame energie.

Blij
WNF-directeur Johan van de Gronden is blij met de resultaten van de samenwerking. "Bij een verstandig overheidsbeleid kunnen we de energie- en klimaatproblematiek gewoon de baas. We hebben de sleutel in handen voor een florerende groene economie. Bedrijven hebben dat al lang in de smiezen. Het wordt hoog tijd dat politici dat ook inzien.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen