Duurzaam5 sep '12 13:01

Noord-Holland zegt nee tegen nieuwe windmolens

Auteur: Harmen Simon Teunis

De provincie Noord-Holland trekt definitief een streep door de geplande windmolenprojecten. De provincie wil voor het eind van het jaar een algeheel verbod op nieuwe turbines op het vaste land.

In 2020 moet het aandeel duurzame energie minimaal 14 procent zijn. De provincie Noord-Holland draagt zijn steentje daaraan meer dan bij en gaat die doelstelling ruim halen, zegt Jaap Bond, gedeputeerde in Noord-Holland en verantwoordelijk voor klimaat en duurzame energie.

"We hebben op dit moment 390 megawatt staan. Er komt nog een groot windmolenpark in de Wieringermeer van tussen de 200 en 450 megawatt. Als alle provincies in Nederland dat zouden doen, gingen we dat ruim halen. Want samen met Flevoland zijn wij een van de koplopers. Bij ons staan de meeste molens", zegt Bond op BNR.

De beste wind in Noord-Holland
Gerard van Bussel, hoogleraar windenergie aan de TU Delft, vindt juist dat de hoeveelheid windenergie in Nederland moet worden uitgebreid. De streep door de geplande windmolenprojecten in de provincie Noord-Holland vind hij dan ook onverstandig. "Van heel Nederland heeft Noord-Holland het beste windklimaat op het land. Als je er ergens op de meest goedkope manier elektriciteit uit windenergie wil halen, moet je dat in de provincie Noord-Holland doen."

Het annuleren van de projecten is in feite een discussie tussen de Rijksoverheid en de provinciale overheid, stelt Van Bussel. "Rijksoverheid heeft gezegd dat ze gaan inzetten op wind op het land om die doelstellingen van 20 procent duurzame energie in 2020 te halen. Dan blijkt nu dat meneer Bond met zijn Provinciale Staten in Noord-Holland gaat dwarsliggen en dat is heel vervelend."

Alternatieven
Bond stelt dat de provincie op andere manieren duurzame energie wil winnen. "We in op zonne-energie. Scholen en openbare gebouwen in boerendaken. We zetten in biomassavergassing. Er staat een groot project in de steigers in de buurt van Alkmaar. En we zijn groot voorstander van wind op zee."

Volgens Bond zouden meer windmolens ook schadelijk zijn voor de inkomsten die binnenkomen uit toerisme. Maar ook de natuur zou volgens hem lijden onder meer windmolens. "Wij zijn een Randstadprovincie waarbij het ook belangrijk is dat mensen met het ook in het landschap in de natuur kunnen recreëren. Ik vind dat er wel een balans moet zijn. Je kunt niet heel Noord-Holland vol met windmolens zetten. Wij vinden dat er nu genoeg staan. Er komen er nog een boel bij. Op een gegeven moment moet er ook balans zijn."

Gerelateerde artikelen