Duurzaam5 sep '12 14:12Aangepast op 5 sep '12 15:04

Fossiele brandstofindustrie VS groeit harder dan duurzame

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Er zijn sinds het aantreden van president Obama maar 225.000 extra banen gecreëerd in de groene energiesector, in plaats van de beloofde 5 miljoen. De fossiele brandstofindustrie maakt juist een opleving door.

Obama begon zijn ambtstermijn ambitieus. De VS moest schoner worden en onafhankelijker van olielanden met behulp van meer duurzame energie. Onafhankelijker zijn de VS geworden, dankzij een nieuwe technologie voor het winnen van schielgas en olie. Fracking wordt het genoemd.

Bij fracking worden een grote hoeveelheid water, een beetje chemicaliën en zand onder hoge druk in de grond geïnjecteerd. Op deze manier worden bronnen rendabel die eerst te duur waren.
Dit levert Obama in de staten waar dit gebeurt, onder andere Ohio en Pennsylvania, veel stemmen op, omdat het de werkloosheid terugdringt.

Volgens onderzoeksbureau IMS is de VS verantwoordelijk voor 40 procent van de toename van zonnepanelen in het eerste semester van dit jaar. Verder zijn een miljoen huizen zuiniger gemaakt en is de zonne- en windenergie in de VS verdubbeld. Daar komt bij dat er in 2009 90 miljard dollar (72 miljard euro) is geïnvesteerd in schone energie, een recordbedrag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen