Duurzaam5 dec '11 08:11Aangepast op 5 dec '11 11:10

Greenpeace dringt kerncentrale binnen

Auteur: BNR Webredactie

Acht activisten van Greenpeace zijn maandag het terrein van de kerncentrale in de Franse plaats Nogent-sur-Seine binnengedrongen.

Greenpeace wil met de actie naar eigen zeggen "de boodschap verspreiden dat er niet zoiets als veilige kernenergie is''.

Volgens de milieuorganisatie zijn de activisten op de koepel van een van de reactoren geklommen en hebben zij een spandoek ontvouwd met de tekst 'Veilige kernenergie bestaat niet''.

Kwestsbaar
Het doel van de actie is te laten zien hoe kwetsbaar de Franse nucleaire installaties zijn en hoe gemakkelijk het is tot het hart van een reactor door te dringen.

Een paar activisten zijn opgepakt, bevestigt de politie.

Minister: veiligheidssysteem werkt niet goed
De centrale van elektriciteitsbedrijf EDF ligt 95 kilometer ten zuidoosten van Parijs. Minister Eric Bresson van Industrie erkende dat het veiligheidssysteem niet goed functioneert, als activisten van Greenpeace op de koepel van een kerncentrale kunnen klimmen.

Hij zei verrast te zijn, omdat de nucleaire installaties volgens hem goed worden bewaakt.

Andere locaties
De politie meldde dat activisten maandag ook hebben geprobeerd het terrein van het nucleair onderzoekscentrum in Cadarache, in het zuidoosten van Frankrijk, en het terrein rond de nucleaire installatie in Blaye, in het zuidwesten van het land, op te komen.

Bij beide locaties zijn ladders en spandoeken aangetroffen.
 

Gerelateerde artikelen