Duurzaam24 sep '11 14:52

Europa mist boot met biobrandstof

Auteur: BNR Webredactie

Europa zou nog veel slimmer gebruik kunnen maken van zijn landbouwgrond om groenere brandstoffen te produceren. Dat is een van de conclusies in het proefschrift van Marc de Wit van de Universiteit Utrecht en het Energieonderzoek Centrum Nederland.

Kinderschoenen
"De productie van biobrandstoffen staat in Europa nog in de kinderschoenen. Maar er is veel meer mogelijk. De sleutel ligt in Oost-Europa. Daar kan landbouwgrond veel beter worden benut, zodat er naast voedsel ook een aanzienlijke hoeveelheid biomassa kan worden geproduceerd", zegt De Wit in zijn onderzoek, waarop hij maandag hoopt te promoveren.

Bomen en grassen
Biomassa in de vorm van suikerbieten, koolzaad en maïs wordt gebruikt voor zogenoemde eerstegeneratie-biobrandstoffen als ethanol en biodiesel. Omdat ze concurreren met de voedselproductie worden steeds meer tweedegeneratie-biobrandstoffen ontwikkeld. Daarvoor zijn geen voedselgewassen nodig, maar snelgroeiende bomen en grassen.

Wegtransport
Door de relatief lage opbrengst per hectare in Oost-Europa kan daar nog veel landbouwgrond worden gebruikt voor de productie van biomassa, meldt Fd Weekend zaterdag. Met de juiste stimuleringsmaatregelen zou zelfs het hele Europese wegtransport op biobrandstof van eigen bodem kunnen rijden.

Gerelateerde artikelen