Duurzaam4 jan '13 08:10Aangepast op 4 jan '13 09:30

Gemeenten verdienen aan kledinginzameling

Auteur: Melvin Captein

Gemeenten proberen een graantje mee te pikken van de gestegen textielprijzen. Steeds vaker willen ze een vergoeding voor de containers waarin oude kleding wordt verzameld,

Dat blijkt uit eigen onderzoek van de Volkskrant. Ruwweg de helft van de gemeenten krijgt een bedrag per kilo. Goede doelen kost dat tot 35 eurocent per kilo, blijkt uit de inventarisatie bij diverse gemeenten en vier liefdadigheidsinstellingen.

Miljoen euro afdragen
Liefdadigheidsorganisaties als het Leger des Heils en Humana klagen over de gemeentelijke tarieven, omdat die ten koste gaan van het goede doel. Zo moet het Leger des Heils aan zo'n 100 gemeenten in totaal ruim een miljoen euro afdragen voor 25,5 miljoen kilo verzamelde kleding.

Marge
Ook Marc Vooges, directeur van Humana, vertelt aan BNR fors last te hebben van de regeling. "Als goede doelen tegen elkaar op moeten bieden om het contract in een gemeente binnen te halen, gaan wij tot het gaatje. Dat gaat ten koste van de marge die ik eigenlijk zou willen overhouden voor onze projecten in Afrika."

Normaal gesproken houdt Humana jaarlijks tussen de een en anderhalf miljoen over voor die projecten. "Maar de afgelopen jaren romen gemeenten daar flinke bedragen van af", zegt Vooges. "Vorig jaar liepen die kosten in de tonnen."

Basisvergoeding
Met een basisvergoeding kan Vooges prima leven, maar dat goede doelen tegen elkaar op moeten bieden vindt hij een verkeerde ontwikkeling. "Ook voor de inwoners, die verwachten dat de zak kleding die zij inleveren volledig naar het goede doel gaat."

Weigeren mee te gaan in het tegen elkaar opbieden zou voor goede doelen ook niet goed uitpakken, meent Vooges. "Dan zullen commerciële inzamelaars moeiteloos in dat gat duiken."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen