Duurzaam4 dec '12 06:33

Nederlands klimaatbeleid scoort zeer slecht

Auteur: Anne-Greet Haars

Nederland presteert uitermate slecht op de Climate Change Performance Index. Nederland zakt naar een 49e plaats, lager dan milieuvervuilende landen als Polen en Griekenland.

De internationale index beoordeelt de klimaatinspanningen van 58 landen met de hoogste broeikasgasuitstoot ter wereld. Denemarken, Zweden en Portugal scoren het best. In Europa scoren Nederland en Polen opvallend slecht.

De slechte positie heeft alles te maken met de toegenomen CO2-uitstoot in Nederland, vertelt Wendel Trio, direteur van de Climate Action Network Europe en één van de auteurs van het rapport. "Het is zo dat heel wat landen in Europa hun uitstoot naar beneden zien gaan. Nederland is een beetje het tegenovergestelde geval", constateert hij. "Daar is de uitstoot van CO2 de laatste jaren gestegen. Mede door investeringen in de elektriciteitsproductie, maar ook in verschillende industriële processen."

Daar komt nog een ander punt bij. In Nederland wordt namelijk geen goed politiek beleid gevoerd, vindt hij. "We zien toch dat in heel wat andere landen er een positief beleid is om de klimaatwijziging aan te pakken. Dat positieve beleid hebben we in Nederland niet gezien."

België
België doet het een stuk beter op de ranglijst. Volgens Trio komt dit omdat er in België veel actiever beleid wordt gevoerd om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, bijvoorbeeld door het hergebruiken van energie. Nederland doet hier nog veel te weinig mee, meent de co-auteur.

Het slechtste jongetje van de klas. Zo wordt ons land omschreven in de berichten over de Climat Change Performance Index, weet redacteur Elfanie toe Laer. "Deze ranglijst geeft aan hoeveel broeikasgassen een land uitstoot en hoe het is gesteld met het beleid om die uitstoot terug te dringen", legt ze uit. "In de index zijn de 58 landen opgenomen die de grootste hoeveelheden CO2 uitstoten ter wereld. En Nederland bevindt zich in de onderste regionen."

De index wordt sinds 2006 gepresenteerd. Toen stonden 'we' nog op 15. Maar inmiddels zijn we via de lage middenmoot gekelderd naar plaats 42. De uitstoot steeg, maar de inspanningen om de uitstoot te beperken daalde. Toe Laer: "Het gevolg was dat we nu ergens tussen Korea en Japan bungelen. Ver onder landen als Zuid-Afrika, India en al helemaal ver verwijderd van onze buren, België en Duitsland."

Top3 leeg
De top3 van het rapport is overigens leeg, want volgens de samenstellers van het rapport doet geen enkel land echt genoeg om de klimaatverandering daadwerkelijk tegen te gaan. Opvallend is trouwens ook dat de buitenlandse media bol staan van deze index die tijdens de climaatconferentie in Doha, Qatar, is gepresenteerd. Hier blijft het vooralsnog angstvallig stil."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen