Duurzaam6 jun '12 11:44

Vliegen zonder brandstof

Auteur: Marjan van den Berg

In de nacht van dinsdag op woensdag is de eerste intercontinentale vlucht zonder een druppel brandstof afgelegd. Het vliegtuig landde woensdagochtend in alle vroegte in Marokko.

Het toestel 'Solar Impulse', met een spanwijdte van 64 meter, vloog alleen op zonne-energie van Zwitserland naar Marokko, met een tussenstop van een aantal dagen in Spanje.

Over de tocht van Spanje naar Rabat deed het vliegtuig veel langer dan een gewoon vliegtuig: 10 uur. Dat mocht de pret niet drukken bij de Zwitserse piloot Bertrand Piccard: "We hebben aangetoond dat we ongelooflijke doelen kunnen bereiken met nieuwe technologieën."

Over vijf dagen vliegt hij door naar Ouarzazate in het zuiden van Marokko, waar de eerste steen wordt gelegd van de grootste zonne-thermische installatie. De piloot gaat zich daarna voorbereiden op een vliegtocht rond de aarde, helemaal op zonne-energie.

Het toestel, dat grotendeels bestaat uit zonnepanelen, was in juli 2010 het eerste bemande vliegtuig dat meer dan 24 uur in de lucht bleef.

Gerelateerde artikelen