Duurzaam6 sep '12 11:03

Meerderheid kiezers voor helft duurzame energie in 2020

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ruim twee derde van de Nederlandse kiezers wil dat in 2020 de helft van de energie duurzaam opgewekt is. Ook onder PVV-stemmers leeft het sentiment.

Dat blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Ipsos Synovate. Kiezers aan de linkerzijde van het politieke spectrum zijn het sterkst voor de stelling. Zo willen negen op de tien GroenLinks-stemmers dat het aandeel groene energie naar 50 procent wordt opgehoogd.

Maar ook de PVV-achterban staat positief tegenover duurzame energie: 63 procent is het (helemaal) eens met het voorstel. CDA-kiezers zijn juist het meest terughoudend.

Haaks

De mening van de kiezer staat haaks op het huidige kabinetsbeleid dat zich richt op het voldoen van de Europese doelstelling van 14 procent duurzaam. Uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving bleek eerder al dat Nederland op koers ligt voor 7 tot 10 procent.

Ook de verkiezingsprogramma's zijn minder vooruitstrevend dan de wens van de burger. De doorrekening van het Centraal Planbureau toonde dat de meest ambitieuze partijen, GroenLinks en de PvdA, uitkomen op een percentage groen van 18 procent.

Saillant is dat het verkiezingsprogramma van de PVV leidt tot een aandeel hernieuwbare energie van 7 procent: ruim minder dan de 50 procent die haar aanhangers lijken te willen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen