Duurzaam7 mei '12 05:47

Banken investeren meer in groene stroom

Auteur: Anne-Greet Haars

Nederlandse banken hebben hun investeringen in duurzame elektriciteit de afgelopen jaren aanzienlijk verhoogd. Bijna alle investeringen van de banken in elektriciteit hebben nu te maken met groene stroom.

Uit een maandag gepubliceerd rapport van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat in de jaren 2010 en 2011 de banken samen 3,1 miljard euro in duurzame elektriciteit n investeerden . Daarmee lagen de investeringen per jaar gemiddeld bijna 60 procent hoger dan in de drie jaar daarvoor.

Groene stroom was in 2010 en 2011 goed voor 96 procent van de totale investeringen door banken in elektriciteit, tegen 64 procent in 2007 tot en met 2009.

Banken
Rabobank, Triodos, ASN en NIBC belegden de afgelopen twee jaar alleen in duurzame stroom. ING en Aegon voerden het aandeel van groene stroom in hun elektriciteitsinvesteringen aanzienlijk op. Alleen ABN Amro bleef achter. Daar bleef het aandeel groene stroom steken op 47 procent.

Overheid
"Gelukkig zijn er heel wat banken die mooie rapportcijfers laten zien'', stelde Geert Ritsema van Milieudefensie namens de Eerlijke Bankwijzer. "Dit terwijl de regering geen consistente overheidssteun voor verduurzaming van de elektriciteitsvoorziening bood. Het is veelzeggend dat juist staatsbank ABN AMRO zo dramatisch achterblijft. We roepen het volgende kabinet op echt te kiezen voor duurzame energie.''

Investeringen van banken in de olie- en gassector en in steenkoolmijnen zijn niet betrokken in het onderzoek. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van onder meer Oxfam Novib, Amnesty International en Milieudefensie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen