Duurzaam22 feb '12 17:45Aangepast op 23 feb '12 10:55

Capaciteit brandstofcellen verdubbeld door ruimtebacterie

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een doorbraak in het opwekken van energie in bacteriële brandstofcellen, dankzij een bacterie die op 30 km hoogte leeft.

Britse deskundigen van de Newcastle University onderzochten manieren om energie te produceren met bacteriën. De micro-organismen worden al geruime tijd gebruikt bij waterzuivering, maar konden tot nu toe nog niet genoeg energie opwekken.

De juiste mix
Met name belangrijk voor het onderzoek was het vinden van de juiste verhouding van verschillende bacteriën in een ‘bacteriële brandstofcel’. De Britten onderzochten 75 verschillende bacteriën in verschillende combinaties.

“Wat we hebben gedaan is het manipuleren van de bacteriële mix om een brandstofcel te maken die efficiënt genoeg is om elektriciteit te genereren,” verteld Grant Burgess, professor aan de Newcastle University.

Ruimtebacterie
De toevoeging van de ruimtebacterie Bacillus stratosphericus gaf de doorslag voor het onderzoek.

De bacterie die leeft op 30 km hoogte deed de output van de brandstofcel stijgen van 105 W per kubieke cm naar 200 W. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om een elektrisch licht te laten branden op de bacteriebatterij.

De toekomst
Burgess kijkt naar de toekomst. “We zijn gewend geraakt aan verkeersborden die van stroom worden voorzien door kleine zonnecellen. Een bacteriële brandstofcel is draagbaar en heeft slecht een klein beetje water of aarde nodig om stroom te produceren.”

Gerelateerde artikelen