Duurzaam27 apr '12 12:25

Forse stijging aanbod groene stroom

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Er wordt in Nederland steeds meer duurzame stroom verbruikt. Ook het aantal producenten van groene stroom is afgelopen jaar fors gestegen.

CertiQ, dochteronderneming van elektriciteitsnetbeheerder TenneT maakte dit gisteren bekend. 

Aanbod

Nederland is in 2011 ruim 10.000 opwekkingsinstallaties voor groene stroom rijker geworden – een stijging van 36 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Deze toename is met name het gevolg door dat meer particulieren zonnepanelen op hun dak plaatsen. Ook is de productie van wind- en zonne-energie flink gestegen.

Bewijs
De certificeringen van CertiQ zijn in Nederland het enige geldige bewijs dat een aanbieder duurzame stroom levert. In 2011 zorgen de nieuwe producenten in totaal voor 11,1 mln aan nieuwe certificeringen ten opzichte van de 10,7 mln in 2010.

Vraag
Ook de vraag naar groene energie heeft in 2011 een flinke stijging van 22 procent meegemaakt. Dit komt neer op een elektriciteitsverbruik van zeker 1,5 mln Nederlandse huishoudens.

Inzichtelijk
CertiQ wil voor afnemers inzichtelijk maken wat de herkomst van hun elektriciteit is. Eind 2012 zal door de organisatie een nieuw systeem wat de transparantie bevorderd worden ingesteld.

Gerelateerde artikelen