Duurzaam15 aug '12 18:40Aangepast op 15 aug '12 21:54

Griekse zon schijnt voor schuldverlichting

Auteur: Thijs Baas

De deal is op papier simpel: zon en wind in ruil voor miljardenschulden. Zo wil een aantal Nederlandse hoogleraren de schulden van Zuid-Europese landen dragelijker maken.

"Kijk naar de waarde die die landen hebben voor duurzame energie en kapitaliseer daar op", zegt Marco Witschge, directeur van de Stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie en initiatiefnemer van het plan.

Een en ander moet vorm krijgen via een regeling waarbij een schuld wordt 'geconverteerd naar duurzame energieconcessies'. "Als er onder de Griekse bodem een enorme gasbel werd gevonden, dan zou dat heel goed nieuws zijn voor de eurocrisis. En laat er nou een variant op die gasbel zijn, in de vorm van zon en wind. De technologie om het oogsten van zon en wind rendabel te maken is een kwestie van jaren", zegt Witschge.

Het idee is om stukken grond in Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland in concessie te geven aan de schuldeisers: houders van de obligaties, voor wie een consortium wordt opgericht, als vehikel om het project uit te voeren. Het rendement dat daarmee gerealiseerd kan worden kan dienen als aflossing van de schuld.

Miljarden
En op zich lijkt er op het gebied van duurzame energie nog wel het nodige te gebeuren in Griekenland, meldt verslaggever Nikos Lanser. Een jaar geleden was er een enorme Duitse delegatie, met plannen voor miljardeninvesteringen. Het is niet een nieuw plan, maar het is volgens Lanser de vraag of het nu op een nieuwe manier wordt ingestoken.

"In het land zelf ligt het een beetje stil op dit moment, vanwege allerlei financiële problemen bij de energie-autoriteiten. Dus de individuen investeren ondanks de lagere prijs van zonne-panelen iets minder."

Energietransitie
"We hebben het over een langetermijnperspectief, vooruitlopend op de energietransitie waar we als Europa toch aan willen", zegt Witschge. Het interessante van het plan is volgens hem juist dat het een stimulus voor de locale economie betekent. "De zonnepanelen moeten onderhouden worden dus het brengt ook werkgelegenheid met zich mee."

Daarmee is het volgens Witschge in wezen niet anders dan de bestaande oude economie, maar dan duurzamer. "Daar wordt ook met concessies gewerkt en daar gaan landen er ook mee akkoord dat er buitenlandse investeerders zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen