Duurzaam7 feb '12 11:55Aangepast op 8 feb '12 11:14

EU houdt voet bij stuk in luchtvaartrel met China

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Hoewel China haar luchtvaartmaatschappijen verboden heeft de EU-taks op CO2 te betalen, houdt Europa vast aan de maatregel.

Vanaf 1 januari 2012 vallen luchtvaartmaatschappijen onder het Europese Emission Trading System (ETS), de markt voor CO2-rechten.

Alle maatschappijen die van of naar Europa vliegen moeten daarmee een belasting betalen voor hun CO2-uitstoot.

Maandag verbood China haar nationale luchtvaartmaatschappijen om de EU-taks te betalen, om vrachttoeslagen te verhogen of andere kosten door te belasten. Europa houdt echter voet bij stuk.

Boete
Een woordvoerder van de Europese Commissie heeft  gisteren aangegeven dat de meerprijs van een ticket voor een enkele reis zou uitkomen op ongeveer 2 euro door de CO2-belasting. De boete voor het niet naleven van de wetgeving is met 100 euro per ton CO2 veel hoger.

Onderhandeling
Het ETS vereist niet dat luchtvaartmaatschappijen CO2-rechten inkopen om hun uitstoot te compenseren. Als bedrijven 'equivalente maatregelen' treffen om hun CO2-uitstoot te reduceren, dan kan hierover onderhandeld worden.

Eurocommissaris Hedegaard voor Klimaat stelt dat ze ondanks het Chinese verbod in onderhandeling is met het Aziatische land. China heeft een voorstel gedaan om de CO2-uitstoot van haar luchtvaartmaatschappijen op andere manieren terug te dringen.

Gerelateerde artikelen