Duurzaam12 mrt '12 16:34

Bindende doelstelling EU geweigerd door Europese energiebedrijven

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Europese energiebedrijven weigeren het juridisch bindend maken van energiedoelstellingen. De energieleveranciers denken dat de markt sneller en goedkoper zal opereren zonder de bindende EU-maatregelen om jaarlijks hun energie-efficiëntie te verhogen.

De energiebedrijven – waaronder RWE, het moederbedrijf van het Nederlandse Essent – verwerpen het voorstel om energie-efficiëntie te verhogen met 1,5 procent. De energiebedrijven gaan ervan uit dat hun eigen inspanning om energiebesparing onder de klant te promoten een betere oplossing is.

Juridisch bindende doelstelling
Het voorstel van de EU vereist de Europese energiebedrijven te voldoen aan de juridisch bindende doelstelling om het jaarlijkse energieverbruik, ofwel de omzet, gezamenlijk met 1,5 procent te verlagen. De doelstelling moet het vrijblijvende doel van de EU vervangen om energieverbruik voor 2020 met twintig procent te verlagen.

Marktsysteem leidt beter tot zelfde target
De energiebedrijven dragen allerlei andere manieren aan om de energie-efficiëntie te verbeteren.

“Het voorstel biedt voor de energiebedrijven met energie-efficiëntie in de kern van hun strategie geen flexibiliteit voor de klant,” vervolgt Fest. “Een competitief marktsysteem werkt hiervoor veel beter dan een gereguleerde, het is sneller en goedkoper.”

Door onder andere energie-inspectie, technologie en training denken de energieleveranciers de consument te stimuleren tot efficiëntie. Hiermee verplaatsen de retailers het probleem naar de consument. De bedrijven zijn ervan overtuigd dat dit zal leiden tot efficiënter energieverbruik bij de klant.

Verdeelde meningen energiesector
De EU is van mening dat de doelstellingen juridisch bindend moeten zijn om ze te behalen. Acht van Europa’s meest vooruitstrevende energiebedrijven zijn het daarmee eens en riepen de EU deze maand nog op om de doelstellingen te moderniseren en juridisch bindend te maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen