Duurzaam16 mrt '12 13:50

Nederlandse zonne-energie prijsconcurrerend in 2014

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Zonne-energie kan in 2014 al prijsconcurrerend zijn met gangbare elektriciteit in Nederland. Dit is mogelijk op basis van een investeringsrendement van 4 procent, stellen financieel experts van Bloomberg.

Ten opzichte van maart 2011 is de prijs van zonnepanelen al met 45 procent gedaald.  De toenemende investeringen van landen in zonne-elektriciteit maakt het steeds voordeliger om deze vorm van energie te produceren.

Consumenten

Uit eerder onderzoek van Natuur en Milieu bleek dat zonne-energie nu al kostenconcurrerend is met traditionele energie. Bloomberg is echter wat voorzichtiger, en verwacht dat zonne-energie binnen de komende twee jaar een belangrijke energiebron voor de Nederlandse consument wordt.

Buurlanden

Volgens Bloomberg is zonne-energie in een aantal buurlanden, zoals Duitsland, Denemarken, Portugal en Spanje wel al prijsconcurrerend met traditionele energie. Consumenten in deze landen kunnen reeds een investeringsrendement van 6 procent behalen.

Verwacht wordt dat in Japan, Frankrijk, Griekenland en Turkije de gemiddelde prijs van zonne-energie tussen 2015 en 2020 laag genoeg is om te concurreren met conventionele elektriciteit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen