Duurzaam14 feb '12 16:30

Dubbeldekker zonnecel vestigt efficiëntierecord

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben met de ´tandem polymeer´ zonnecel een record gevestigd in de conversie van zonne-energie.

Vergeleken met de gangbare zonnecellen van silicium zijn polymeerzonnecellen goedkoper en flexibeler. Tot nu toe boeken ze echter wel een lager rendement bij het omzetten van zonne-energie.

Polymeren

De tandem polymeer zonnecel functioneert net als een dubbeldekker omdat het gebruik maakt van meerdere lagen. “In plaats van één verdieping heeft de bus twee verdiepingen, waardoor je meer mensen in dezelfde ruimte kunt passen,” zei Yang Yang, professor aan de universiteit van Californië.

“Dit is precies wat de tandem polymeer cel ook doet; de efficiëntie van een systeem met een dubbele laag polymeren is hoger dan een systeem met een enkele laag.”

Record
In juli 2011 behaalde de tandem zonnecel van de Universiteit van Californië al een recordefficiëntie in energieconversie van 8,6 procent. Later in hetzelfde jaar werd een nieuw record van 10,6 procent gezet door het gebruik van polymeren die infrarood absorberen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen