Duurzaam21 feb '12 15:12

Luxe autofabrikanten riskeren CO2 boetes

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onder vernieuwde Europese wetgeving kan hoge CO2-uitstoot van luxeauto’s een boete van €20.000 per auto opleveren. Dit stelt het Europees Milieuagentschap (EEA) van de Europese Unie (EU) vast op basis van huidige Europese CO2-doelstellingen.

Momenteel stoot een Bentley 2,15 maal zoveel CO2 uit als een gemiddelde Europese auto. Op basis van Europese regelgeving omtrent CO2-uitstoot zou dit tot een boete van rond de €20.000 per auto kunnen leiden. De strafmaatregelen kunnen oplopen tot een totaalbedrag van €10 mrd.

Totale uitstoot

Verkeer is tegenwoordig verantwoordelijk voor 17 procent van de totale CO2-uitstoot in Europa. Daarom heeft de EU al sinds 2007 plannen voor boetes op de CO2-emissie van auto’s.

Boete-ontduiking

Autofabrikanten kunnen om boetes te voorkomen hun uitstoot in een pool doen met grotere bedrijven. Onlangs bevestigde Bentley dat het zijn uitstoot op de grote hoop van eigenaar Volkswagen zal vegen.

Vraagtekens

Omgerekend zou de boete, voor bijvoorbeeld de autofabrikant van Bentley, 4 procent op basis van de aanschafwaarde van ongeveer € 500.000 per auto vormen. Het is dus de vraag of de Europese CO2-boete zal uitmaken voor de gemiddelde koper van luxeauto’s.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen