Duurzaam23 dec '11 14:29

Maersk test biobrandstof van zeealgen

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Deense reder Maersk voert tussen India en Europa tests uit met vrachtschepen die varen op biodiesel gemaakt uit zeealgen.

Voor de test heeft Maersk het 300 meter lange schip de Kalmar speciaal uitgerust. Het schip bevat een aparte motor en speciale tanks om de biodiesel in op te slaan. Ook is er speciale apparatuur aan boord die de biodiesel in verschillende percentages kan mengen met gewone diesel. Het schip is inmiddels op en neer gevaren tussen Bremerton, Duitsland, en Pipav, India.

Marine

Voor de test werkt Maersk samen met de Amerikaanse marine. Beide hebben zich ten doel gesteld om hun impact op zowel het land- als zeemilieu in te perken. Maersk wil specifiek zijn CO2-uitstoot in 2012 met 10 procent hebben verminderd ten opzichte van basisjaar 2007. Dat lukte vorige jaar al, toen een reductie van 13 procent werd gerealiseerd.

Kalmar

De resultaten van de testvaart worden op dit moment nog geanalyseerd. Onderzoekers kijken naar de uitstoot van schadelijke gassen door de verschillende mengsels biobrandstof. Ook bepalen zij hoe effectief elk mengsel de motor van het schip aandrijft.

Triple E

Eerder dit jaar maakte Maersk bekend dat het naar eigen zeggen het groenste schip ooit heeft besteld bij scheepsbouwer Daewoo. Deze Triple E moet 50 procent minder brandstof gaan verbruiken dan normale vrachtschepen op de route India-Europa.

Gerelateerde artikelen