Duurzaam13 mrt '12 12:02

Aziatisch supernet als toekomstplan

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Duitse Desertec en Japan Renewable Energy Foundation (JREF) willen samen een Aziatisch supernet creëren. Dit vormt een transportverbinding van duurzaam opgewekte stroom.

Het Aziatische supernet moet de nationale netten van Japan, Korea, China, Mongolië en Rusland door efficiënte hoogspanningsverbindingen aan elkaar koppelen.

De balans

Door de grootte van het Aziatische net kunnen fluctuaties in stroomlevering worden uitgebalanceerd. Zo kan bijvoorbeeld Japan van windenergie profiteren die geproduceerd wordt in Mongolië, waar hernieuwbare energiebronnen in vergelijking in overvloed zijn.

Ook kan de Aziatische afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en kernenergie aanzienlijk verminderd worden door het vormen van een supernet voor duurzame energie.

Kernenergie

De huidige afhankelijkheid van kernenergie vormt een groot obstakel voor de uitvoering van het plan.

In Japan wordt sinds de bijna-ramp in Fukushima massaal geprotesteerd tegen kernenergie. Toch heeft de Japanse regering deze vorm van energie nog niet helemaal afgezworen. Ook China wil tot 2030 het aantal kerncentrales uitbreiden tot honderd.

Desertec en JREF stellen: "Het Aziatische Super Grid beoogt de inzet van hernieuwbare energie te versnellen om zo te zorgen voor veilige en duurzame alternatieven voor fossiele en nucleaire energie."

Gerelateerde artikelen