Duurzaam2 apr '12 12:10

Natuur inspireert brandstof uit CO2 en zonlicht

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Met alleen CO2 en zonlicht zijn Amerikaanse onderzoekers erin geslaagd een brandstof te maken die direct in je tank kan. Met medewerking van Moeder Natuur.

In de strijd tegen CO2-uitstoot kijkt de vervoerssector al jaren naar alternatieven als de elektrische auto. Deze heeft echter belangrijke nadelen. De actieradius is beperkt, 'tanken' duurt lang en het mist de infrastructuur die wel beschikbaar is voor brandstofauto's.

De beperkte actieradius - elektrische auto's kunnen vaak niet verder rijden dan 120 kilometer - komt vooral door de lage energiedichtheid van de batterijen die op dit moment worden gebruikt.

Fotosynthese

Vloeibare brandstof, zoals benzine of diesel, kent juist een hele hoge energiedichtheid. Dat zette onderzoekers van de Amerikaanse universiteit UCLA ertoe om te kijken naar een milieuvriendelijke manier om een vloeibare brandstof te produceren.

Daarbij keken ze naar het proces van fotosynthese, waarin planten met behulp van zonlicht CO2 omzetten in suikers. De onderzoekers hebben dit proces nu zo weten aan te passen dat ze met de stroom van zonnepanelen geen suikers, maar brandstof kunnen produceren.

Ze publiceren hun resultaten deze week in het gerenommeerde, wetenschappelijke tijdschrift Science.

Uitdaging

De brandstof (3-methyl-1-butanol) kan direct in de tank van een auto. Dat heeft als groot voordeel dat er gebruik gemaakt kan worden van de huidige infrastructuur van tankstations en garages.

De grote uitdaging voor de onderzoekers is om aan te tonen dat het proces ook buiten het laboratorium en op grote schaal uit te voeren is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen