Duurzaam3 okt '11 07:29Aangepast op 3 okt '11 16:46

Green Deal mikt op betere toekomst

Auteur: BNR Webredactie

De overheid heeft maandag een Groen Groei Deal afgesloten met milieuorganisaties en bedrijfsleven. Doel is om door het stimuleren van nieuwe technieken duurzame energie op te wekken.

Maandag gaven Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en Staatssecretaris Atsma van Milieu het startschot voor de 'Green Deal'. In de deal werken Natuur en Milieu, natuur- en milieufederaties, MVO Nederland samen met de werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.

Groene groei
Het kabinet wil 'groene groei' van de economie. Tientallen 'deals' worden ondertekend, die onder meer gaan over 2 miljard kuub groen gas, een klimaatneutrale provincie, duizenden laadpalen voor elektrisch vervoer en vliegtuigen die vliegen op biokerosine.

De Green Deal houdt in dat de Rijksoverheid zich inzet om bepaalde groene initiatieven van burgers, bedrijven, gemeenten en andere partijen te steunen.

Geen geld, wel advies
De Green Deal betekent niet dat de overheid geld geeft aan projecten. Wel is de bedoeling dat er advies wordt gegeven, partijen met elkaar in contact worden gebracht en knelpunten door bijvoorbeeld regelgeving worden weggenomen.

Terugverdienen
Voorbeelden van groene initiatieven zijn projecten om energie te besparen, zelf stroom op te wekken of het schoon te gebruiken. Vaak gaat het om energieprojecten die zichzelf terugverdienen.

Biomassa
Voglens de Green Deal moeten kolencentrales moeten jaarlijks verplicht tien procent biomassa bijstoken in plaats van kolen. Energiebedrijven gebruiken nu al biomassa, voor een groot deel via subsidies die komend jaar eindigen.

Kabinet staat aan de zijlijn
In een reactie op de Green Deal en de duurzaamheidsagenda zegt Milieudefensie dat de overheid te vrijblijvend is gebleven. Volgens de organisatie is er meer sprake van een goedbedoeld wensenlijstje dan een agenda.

In de agenda staan belangrijke doelen, vindt Milieudefensie-directeur Hans Berkhuizen, zoals de verduurzaming van productie en consumptie van voedsel. Maar de agenda laat volgens hem niet zien hoe het kabinet dit denkt te bereiken. "Het kabinet kiest ervoor aan de zijlijn te staan in plaats van een actieve rol te spelen."

Geen ambitie
Volgens PvdA-Kamerlid Diederik Samsom ontbreekt het in de duurzame plannen aan ambitie. "Het kabinet is helaas blijven hangen in plannetjes en ideetjes. Waarvan 99 procent ook zonder Green Deal uitgevoerd zou worden", zegt Samsom.

Het CDA is minder somber. "Een mooi instrument om een aantal belangrijke doelen te halen", zegt Tweede Kamerlid Marieke van der Werf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen