Duurzaam20 jul '11 15:26Aangepast op 20 jul '11 15:42

Borssele blijft buiten schot Russen

Auteur: Thijs Baas

De gesprekken tussen het Duitse Essent-moederbedrijf RWE en Gazprom over samenwerking kunnen leiden tot financieel belang van het Russische staatsbedrijf in Nederlandse energiecentrales. Daarbij wordt de kerncentrale Borssele echter ontzien.

Dat meldde Essent woensdag naar aanleiding van schriftelijke vragen van Kamerleden aan minister Maxime Verhagen van EL&I. Op 14 juli maakten RWE en Gazprom bekend dat ze de mogelijkheid van samenwerking zouden onderzoeken. Dat veroorzaakte de nodige beroering onder Kamerleden, omdat Rusland op die manier via het staatsbedrijf Gazprom greep zou kunnen krijgen op de Nederlandse energievoorziening.
Puur financieel
Essent benadrukte dat de overeenkomst "puur financieel" is en betrekking heeft op afzonderlijke gas- en kolengestookte centrales van RWE in de Benelux, Duitsland en Groot-Brittannië. Gazprom maakt daardoor kans op een financieel belang in Nederlandse centrales, maar RWE-Essent zal verantwoordelijk blijven voor de bedrijfsvoering, zegt Essent.
Twee eigenaren
Het Zeeuwse energiebedrijf Delta en Essent zijn samen de eigenaar van de kerncentrale Borssele. In mei sloten ze een nieuwe overeenkomst. Delta krijgt binnenkort 70 procent van de aandelen in de kerncentrale en RWE 30 procent. Daarnaast mag RWE voor 20 procent deelnemen in de tweede kerncentrale die Delta in Borssele wil bouwen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen