Duurzaam23 jan '12 16:04

Bacterie haalt biobrandstof uit zeewier

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Amerikaanse onderzoekers zijn er in geslaagd op commercieel aantrekkelijke manier bio-ethanol uit zeewier te winnen. De methode is effectiever en mileuvriendelijker dan de traditionele productie van biobrandstof.

Dat publiceert het team van Bio Architecture Lab (BAL) in de meest recente editie van Science. Ze slaagden erin uit één kilo gedroogd zeewier ongeveer 281 gram ethanol te produceren. Dit is grofweg 80 procent van de maximale hoeveelheid die gewonnen kan worden. De effectiviteit is twee keer zo hoog als de productie van bio-ethanol uit suikerriet en vijf keer zo hoog als de productie uit mais.

Nadelen

De productie van biobrandstof uit gewassen als mais, suikerriet en palmolie kent diverse nadelen. Zo is er veel zoet water en kunstmest nodig. In het geval van mais wordt een eetbaar gewas omgezet in brandstof. Dit is pijnlijk bij voedselschaarste in grote delen van de wereld. Bij palmolie komt veel CO2 vrij bij het kappen van oerwoud om plaats te maken voor palmplantages.

3 procent

Zeewier heeft geen van deze nadelen. De wetenschappers schatten in dat 3 procent van de wereldwijde kustwateren voldoende zeewier, en daarmee bio-ethanol, kunnen opleveren om de jaarlijkse vraag naar fossiele brandstof op te kunnen vangen.

Database

Om tot hun resultaat te komen hebben de onderzoekers van BAL de bacterie E.coli genetisch aangepast. Deze bacterie kan goed omgaan met twee veel voorkomende suikers in zeewier, mannitol en glucose. Het belangrijkste koolhydraat, alginezuur, kon het echter niet afbreken. Door genetisch materiaal in te bouwen van bacteriën die dat wél kunnen hebben ze nu een kosteneffectieve manier gevonden voor het produceren van biobrandstof.

Gerelateerde artikelen