Duurzaam28 feb '12 14:07

Nieuw stopcontact uitkomst voor smart grids

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoek van het Amerikaanse Sandia National Laboratories leidt tot nieuw ontwerp stopcontact. Het slimme stopcontact kan een uitkomst zijn voor het grootschalig gebruik van groene energie via smart grids.

Het slimme stopcontact, de smart outlet, kan zelfstandig de energiecapaciteit meten en inspecteren.

“Met het toenemende gebruik van verscheidene hernieuwbare energiebronnen is het essentieel om nieuwe manieren te vinden om energienetwerken te benutten die om kunnen gaan met variaties in het energieaanbod,” zegt mede-uitvinder van de smart outlet Anthony Lentine.

Micronetwerken
De stopcontacten delen een elektriciteitsnetwerk op in onafhankelijke eenheden, hierdoor ontstaan verscheidene ‘micronetwerken’. Zo kan het netwerk flexibeler en efficiënter anticiperen op het variërende aanbod in hernieuwbare energie, zoals wind en zonne-energie.

Betrouwbaarheid

De micronetwerken verhogen de betrouwbaarheid van het systeem. De fouten zijn namelijk direct aan te wijzen. “Schadelijke gebreken worden lokaal geïdentificeerd en daardoor kan hun verspreiding door het netwerk worden voorkomen, ” zegt Lentine.

Decentralisatie

Door de decentralisatie kunnen de micronetwerken bovendien zelfstandig blijven functioneren als bijvoorbeeld het overkoepelende netwerk uitvalt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen