Duurzaam20 dec '11 06:29Aangepast op 20 dec '11 10:40

Virus ongevaarlijk voor mensen

Auteur: BNR Webredactie

Door het Schmallenberg-virus zijn op twintig schapenbedrijven misvormde lammetjes geboren, en vandaag moet duidelijk worden of het zich ook heeft verpreid naar koeien. Voor mensen zou er geen gevaar zijn.

Grote bezorgheid onder veehouders over een nieuw virus dat is ontdekt: het zogeheten Schmallenberg virus.

Schapen die besmet zijn met het virus krijgen misvormde of doodgeboren lammeren. Vandaag moet duidelijk worden of virus zich ook heeft verspreid naar runderen en hun ongeboren kalveren.

Nieuw
Volgens Wim van der Poel, onderzoeker en viroloog van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen Universiteit en Research gaat het in ieder geval om een nieuw, onbekend virus.

"We hebben dit in Europa nog nooit gezien. En nergens is een identiek virus voorgekomen, voorzover wij weten. Er zijn wel een aantal vergelijkbare virussen aangetroffen in Afrika en Azie, maar we weten niet waar deze variant vandaan kan komen."

'Geen gevaar voor mensen'
Van der Poel zegt dat er geen gevaar is dat het virus overslaat naar mensen, omdat dat bij die vergelijkbare varianten ook niet is gebeurd. Strenge hygiënemaatregelen zijn dus niet nodig.

"Het grootste probleem met dit virus is de aandoeningen bij dieren, dat maakt het zo ernstig. We zijn bezig met het maken van een vaccin, maar dat is een lang traject, dat duurt eerder jaren dan maanden."

Lammeren
Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw kondigde gisteren meer onderzoek aan naar het Schmallenbergvirus, dat heerst onder koeien en schapen. Tot nu toe zijn op twintig schapenbedrijven misvormde lammeren geboren.

Of het hierbij blijft, of de trend zich doorzet en er tijdens de lammerperiode nog veel meer niet-levensvatbare dieren met stijve gewrichten, scheve nek of waterhoofd worden geboren, is nog niet zeker. Bleker verwacht dat het nog wel een paar weken kan duren voor er duidelijkheid is.

Virus
De Gezondheidsdienst voor Dieren kreeg deze zomer ruim tachtig meldingen van rundveebedrijven waar koeien diarree en koorts hadden en minder melk gaven. Op Duitse bedrijven werden dezelfde verschijnselen waargenomen en in de bloedmonsters die daar werden afgenomen, werd een nieuw virus ontdekt: het Schmallenbergvirus.

Hetzelfde virus is ook aangetroffen in monsters die zijn genomen op de Nederlandse bedrijven; op één bedrijf zijn twee misvormde kalveren geboren, maar het is nog onduidelijk of het virus daar een rol speelt of er een andere oorzaak is.

Maatregelen
Vooralsnog kunnen er geen preventie- of bestrijdingsmaatregelen worden getroffen, omdat onbekend is hoe het virus zich verspreidt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen