Duurzaam6 mrt '12 14:12

Autofabrikanten halen CO2-doelstelling EU vóór 2015

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Acht van Europa’s grootste autofabrikanten hebben de CO2-doelstelling van de EU ruim vóór 2015 behaald. Dit toont onderzoeksbureau JATO Dynamics.

De vastgestelde 2015-doelstelling houdt een CO2-uitstoot van 130 gram per kilometer in.

Commentaar
De cijfers bevestigen, ondanks eerder commentaar van autofabrikanten, dat de 2015-emissienorm voor de autoindustrie haalbaar is zónder dat autoprijzen stijgen.

Scoreboard
Autofabrikant Fiat heeft in 2011 de eerste plek op de ranglijst bemachtigd, gevolgd door SEAT, Citroen en Toyota. Ondanks hun verbeteringen, blijven de emissies van luxe autofabrikanten, zoals Audi, BMW en Mercedes, gemiddeld genomen ruim boven de 2015-grens.

Gareth Hession, vicepresident van JATO vertelt: "Met nog drie jaar te gaan om aan de streefcijfers voor 2015 te voldoen, is er duidelijk een uitdaging bij het verwezenlijken van deze evenwichtsoefening voor hen”.

Oranje boven
Over het geheel genomen is Nederland van de zevende naar de tweede plek gestegen op de ranglijst van JATO, nadat het afgelopen jaar de uitstoot met 9,4 procent verminderd heeft. Vooral de verkoop van ‘groenere’ voertuigen heeft in Nederland een boost ervaren door de invoering van een CO2-heffing.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen