Duurzaam29 mei '12 14:11

Energiesector houdt slag in de arm Lenteakkoord

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse politiek voert met het Lenteakkoord groene voorstellen door die gaan zorgen voor toename in duurzame energieopwekking. Holland Solar en de Duurzame Energiekoepel uiten een positieve reactie vanuit de duurzame energiesector.

Het akkoord is volgens Holland Solar en de Duurzame Energiekoepel nodig ten behoeve van milieu en klimaat, beheersing van energieprijzen, internationale onafhankelijkheid betreft fossiele bronnen en werkgelegenheid.

“Maar er zijn nog slagen te slaan voor de concretisering van het Lenteakkoord,” vertelt Monique van Eijkelenburg, directeur strategie Duurzame Energie Koepel, aan de Club van 30.

Revolverende fondsconstructie

Het revolverend fonds, met een budget van €70 mln in 2013, wordt beschikbaar voor cofinanciering van grootschalige projecten en particulieren. Via de volledige revolverende constructie kan het budget herhaaldelijk beschikbaar worden gesteld voor groene investeringen.

De investeringen gaan naar energiebesparingsmaatregelen in de gebouwde omgeving en zorgen ervoor dat de woon- en huisvestingslasten beter beheersbaar worden, ofwel dat Nederlandse huishoudens en bedrijven gaan besparen op energie.

Continuïteit

Door middel van tijdelijke btw-verlaging, zoals op zonne-installaties, wordt de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk. Echter wil de  VVD enkele van deze subsidies na de verkiezingen op 12 september weer terugdraaien.

Van Eijkelenburg: “Dit zogeheten stop-and-go effect willen wij voorkomen. Continuïteit is zeer belangrijk, laat de maatregelen effect hebben in de markt. In Duitsland is nu minder overheidsstimulering nodig, omdat de markt zo is opgevoed dat hij nu volwassen is.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen