Duurzaam23 okt '12 12:06

IKEA maakt overstap naar groene energie

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Zweedse woonconcern IKEA wil in 2020 alleen nog maar wind- en zonne-energie gebruiken. Ook gaat het bedrijf haar houtgebruik compenseren door bomen te planten.

IKEA maakte eerder deze maand al bekend in 2016 alleen nog maar led-verlichting te verkopen. De woongigant speelt met deze groene maatregelen in op de wens van haar consumenten. Het concern heeft geen twijfels dat de maatregelen zowel IKEA als haar klanten geld gaat besparen.

Investeren
Op dit moment wordt al 27 procent van de elektriciteit die IKEA verbruikt opgewekt door windmolenparken en zonnepanelen op de daken van IKEA-panden. Maar door €1,5 mrd in wind- en zonne-energie te investeren hoopt het bedrijf in 2015 voor 70 procent in haar eigen energiebehoefte te kunnen voorzien. In 2020 wil het bedrijf evenveel energie produceren als het consumeert.

Compenseren
Ook wil het bedrijf haar houtgebruik compenseren. Naast het gebruik van gecertificeerd hout gaat IKEA daarom ook net zoveel bomen laten groeien als het gebruikt wordt voor de beroemde boekenkasten, bedden en andere meubels.

Milieuactivisten en het Wereld Natuur Fonds hebben het nieuws positief ontvangen.

Gerelateerde artikelen