Duurzaam29 mrt '12 11:47

Unilever weer verkozen tot duurzaam wereldleider

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse levensmiddelenconcern is voor het tweede jaar op rij door internationele experts verkozen tot zakelijk leider op het gebied van duurzaamheid.

Dit blijkt uit het rapport 'The 2012 Sustainability Leaders' van onderzoeksbureaus GlobeScan en SustainAbility. Voor hun onderzoek ondervroegen zij 825 experts uit 76 landen.

De experts verkozen Unilever net als in 2011 tot het meest toonaangevende bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Vooral het Sustainable Living Plan dat in 2010 onder auspices van CEO Paul Polman werd gelanceerd was voor veel  experts reden om voor de Nederlands-Britse onderneming te kiezen.

Met het Sustainable Living Plan wil Unilever de milieu-impact van haar producten verminderen. Het bedrijf neemt daarbij verantoordelijkheid voor de hele levenscyclus, dus ook bij toeleveranciers en eindgebruikers.

Top 3

De top 3 werd gecompleteerd door InterfaceFLOR, producent van tapijttegels met deels Nederlandse wortels, en GE, het Amerikaanse technologieconcern.

Voor 31 procent van de experts was toewijding aan duurzame waarden de belangrijkste reden om voor een bepaald bedrijf te kiezen. Overige redenen waren transparantie (12 procent), het bieden van duurzame producten en diensten (11 procent), en de integratie van duurzaamheid in het business model (10 procent).

Effectiviteit

Het onderzoek onthulde wel een belangrijke kanttekening. De respondenten vinden dat de effectiviteit van alle duurzame inspanningen afneemt. Slechts 17 procent van alle experts vonden de maatregelen van bedrijven op het gebied van duurzaamheid ook daadwerkelijk effectief. In 2011 was dat nog 24 procent.

Politici scoren echter nog slechter: slechts 5 procent van alle acties wordt als effectief gezien. De respondenten vinden dat verandering vooral komt van sociale ondernemers en wetenschappers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen