Duurzaam11 apr '12 15:58

Betere financiële resultaten voor duurzame banken

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Banken met een duurzaam investeringsbeleid hebben tussen 2007 en 2010 betere financiële resultaten gehaald dan traditionele banken.

Cijfers uit een nieuw rapport van de Global Alliance for Banking Values (GABV) wijzen dit uit. De GABV is een netwerk van vijftien duurzame banken, waaronder het Nederlandse Triodos Bank.

In hun onderzoek hebben zij hun eigen resultaten over de periode 2007 tot 2010 afgezet tegen de 29 grootste systeembanken ter wereld, waaronder Goldman Sachs, Deutsche Bank en ING. Deze banken worden vaak als 'too big to fail' gezien, oftewel te belangrijk voor de economie om ten onder te gaan.

Betere prestaties

De duurzame banken blijken op meerdere financiële indicatoren beter te scoren. Zo haalden zij meer winst uit hun eigen vermogen ('return on equity') - een van de belangrijkste graadmeters voor de financiële prestaties van een bedrijf.

Verder kenden duurzame banken minder volatiele financiële resultaten, trokken zij meer kapitaal aan van hoge kwaliteit en zetten zij meer leningen uit in de reële economie.

Crisis

Critici wijzen aan dat het rapport de kredietcrisis van 2008 en 2009 omspant. De grote systeembanken zouden daar meer door geraakt zijn dan de kleinere duurzame banken.

De GABV neemt de handschoen op en vervolgt haar vergelijking van financiële prestaties nu de markten weer rustiger zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen