Duurzaam3 jan '12 11:55

VS stimuleert bio-ethanol in 2012

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Amerikaanse overheid heeft per 1 januari 2012 twee maatregelen ingesteld om het gebruik van bio-ethanol te stimuleren.

Het Amerikaanse overheidsbureau voor het milieu, de EPA, maakte bekend dat in 2012 minstens 58 miljard liter bio-ethanol moet worden gemengd met traditionele, fossiele brandstoffen.

Het percentage bijgemengde biobrandstof komt daarmee op 9,2 procent. Het nieuwe doel is een stijging met 5 miljard liter ten opzichte van 2011.

De EPA heeft ook bepaald dat 33 miljoen liter bio-ethanol uit cellulose moet worden geproduceerd. Dit correspondeert met een bijmenging van 0,006 procent. De EPA erkent dat dit weinig is, maar geeft aan dat de beschikbaarheid van cellulose te klein is.

Brazilië
Het Amerikaanse Congres heeft een tweede maatregel ingesteld in de vorm van het schrappen van de invoerheffing op bio-ethanol. Hierdoor wordt het makkelijker voor andere landen om bio-ethanol naar de VS te exporteren.

De invoerheffing werd enkele jaren geleden ingesteld om de invoer van bio-ethanol uit met name Brazilië te bemoeilijken. Destijds was dit land de grootste exporteur van het product. Door mislukte suikeroogsten moet deze nu echter bio-ethanol importeren vanuit de VS. Daarmee is de weg vrij voor het verwijderen van de invoerheffing.

Maïs
Het hogere bijmengingspercentage zal niet noodzakelijk leiden tot een groter verbruik van maïs, de belangrijkste bron van bio-ethanol. Een deel van de stijging zal worden opgevangen door verhoogde import. Het Amerikaanse ministerie van landbouw verwacht dat 40 procent van de geproduceerde maïs in de VS in 2012 zal worden omgezet in bio-ethanol.

Gerelateerde artikelen