Duurzaam28 mrt '12 11:58

Nederland gaat voor 100% duurzame palmolie

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Nederland maakt grote stap richting de doelstelling om in 2015 alleen duurzame palmolie te gebruiken. Van de verbruikte palmolie in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie was 21 procent duurzaam in 2011.

De Task Force Duurzame Palmolie is opgericht in november 2010 met als doel vraag en aanbod op het gebied van duurzame palmolie bij elkaar te brengen. Gister presenteerden  zij de eerste resultaten, waaruit bleek dat 21 procent van de gebruikte 385.000 ton palmolie in 2011 duurzaam  was.

Transitie
Palmolie de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Wereldwijd vindt hiervoor de afbranding van oerwoud plaats, een oorzaak van flinke CO2-uitstoot. Ook komt de natuurlijke balans van het ecosysteem hierdoor in gevaar.

Wereldwijd wordt maar slechts de helft van de verkrijgbare duurzaam geproduceerde palmolie sinds 2008 daadwerkelijk verkocht. Task Force Duurzame Palmolie, opgericht in 2010, hoopt de transitie naar duurzame palmolie te kunnen versnellen.  

"De Task Force Duurzame palmolie heeft vandaag mooie resultaten gepresenteerd. De resultaten zijn bemoedigend, maar er is nog veel werk aan de winkel,” zegt staatssecretaris Henk Bleker in een reactie op de rapportage.

Duurzame palmolie
Duurzame palmolie is geproduceerd en gecertificeerd is volgens de criteria van de Ronde Tafel Duurzame Palmolie (RSPO.) De RSPO is een internationaal platform met als visie duurzame palmolie de norm te maken in alle markten wereldwijd. Er zijn 61 Nederlandse bedrijven bij de Ronde Tafel aangesloten, waaronder Akzo Nobel, Rabobank en Unilever.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen