Duurzaam3 mei '12 11:42

Pensioenfondsen geen klimaatvriendelijke toppers

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Gemiddeld investeren Nederlandse pensioenfonden nog geen half procent van hun vermogen rechtstreeks in duurzaamheid. Een scherp contrast met de 55 procent van de Nederlandse bevolking die wil dat hun pensioengeld wel (deels) duurzaam belegd wordt.

De fondsen hebben gezamenlijk een wereldwijd beleggingsvermogen van €750 mrd.  Hiervan wordt gemiddeld nog geen half procent rechtstreeks in duurzaamheid belegd.

De roep
De onderzoeksresultaten van Natuur en Milieu wijzen uit dat vier van de vijf Nederlanders wil dat hun pensioenfonds veilig wordt belegd. Investeringen in duurzame energie worden vaak ervaren als risicovoller. De roep is echter sterk. 70 procent van de Nederlanders vindt maatschappelijk verantwoord beleggen belangrijker dan een maximaal rendement (tegen 43 procent).

Samenhangend
Natuur en Milieu stelt dat het financiële rendement van duurzaam beleggen het rendement van traditioneel beleggingsbeleid evenaart. Toch is in Nederland momenteel geen sprake van een samenhangend klimaatvriendelijk beleggingsbeleid.

Vervuild
De meeste Nederlandse pensioenfondsen hanteren nu geen consequent duurzaamheidsbeleid, stelt Natuur en Milieu. Nederlands' grootste pensioenfonds, ABP, belegt meer in vervuilende producten dan rechtstreeks in duurzame energie. Ook BPL, wat aanzienlijke investeringen doet in schone bedrijven, belegt het daarnaast in vervuilende teerzandolie en steenkool.

Natuur en Milieu wil Nederlandse pensioenfondsen stimuleren hun vermogen en hun maatschappelijke positie te gebruiken voor de ontwikkeling van duurzaamheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen