Sinds 1984 zijn de kosten van windenergie met 14 procent per jaar gedaald en naar verwachting zal deze daling ook de komende jaren aanhouden.
Schaalvergroting
De prijsdaling is te danken aan schaalvergroting, wat lagere kosten wat betreft productie, onderhoud en andere operationele kosten met zich mee brengt. Ook technische ontwikkelingen speelden een rol bij de kostenverlaging. Dankzij de steeds grotere lengtes van de turbines is het opwekkingsrendement met 35 procent toegenomen.
Prijsverschil
De prijs van windenergie op land is van 200 euro per megawattuur gedaald tot maar liefst 52 euro per megawattuur. Deze daling maakt de energie uit windturbines op land nog maar 6 euro per megawattuur duurder dan energie uit de huidige gasturbine. Wanneer de indirecte kosten van CO2-uitsoot bij de totale energiekosten uit fossiele brandstoffen worden betrokken is de prijs van beide energiebronnen zelfs gelijk.
Subsidieloos
Het BNEF stelt in haar analyse dat de prijs van windmolens op land de komende vijf jaar met 12 procent zal blijven dalen. De prijs van fossiele brandstoffen staat in de analyse vast, terwijl deze naar verwachting wel zal toenemen.