Duurzaam28 mrt '12 15:19Aangepast op 28 mrt '12 16:08

Total ontkent explosiegevaar

Auteur: Marjan van den Berg

De Franse oliegigant Total ontkent geruchten over explosiegevaar rond het platform Elgin in de Noordzee nabij de Schotse kust, waar gas omhoog borrelt.

Het explosiegevaar zou zijn ontstaan doordat er nog steeds wordt afgefakkeld sinds de medewerkers van het platform zondag zijn geëvacueerd.

Volgens een Total-woordvoerder in Aberdeen brandt de vlam inderdaad nog, maar is er geen gevaar omdat de afstand (90 meter) tot het gaslek groot genoeg is. Of er nu wel of geen explosiegevaar is bij het lek is onduidelijk. Internationale media spreken elkaar tegen.

Wierd Koops, lector calamiteitenbestrijding, zegt dat er nog steeds gat uit het lek komt. "De put is al een jaar oud en toen deze verlaten werd, is het volgestopt met cement. De put is gaan lekken, maar waar weet men dus niet." En daardoor is er dus ook explosiegevaar. "Als er olie uit die put naar boven komt, is er explosiegevaar."

Weer bepaalt het gevaar
Hoe ernstig het gevaar is, kan niet in percentages worden uitgedrukt, zegt Koops. Want het weer speelt een hierbij een bepalende rol. "Bij rustig weer kan het gas zich ophopen en krijg je een dikke laag gaswolk. Die kan tot aan het platform komen. Maar als er flinke wind staat, is het gas zo verdund dat het snel weer uit de buurt van het platform raakt."

Repareren
Volgens nieuwszender CNBC heeft Total experts ingehuurd om het probleem op te lossen. Deze experts hebben zich ook beziggehouden met de bestrijding van de ramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

Maar voorlopig kan er nog niet worden gerepareerd . Dat heeft volgens Koops twee redenen; het explosiegevaar en de samenstelling van het gas. "Dit is een zuur gas waar een vrij hoog percentage zwaveldioxide in zit. Dat is behoorlijk giftig. Om die twee redenen kan men er niet heel dichtbij komen."

Oorzaak onbekend
De oorzaak van het lek is nog niet bekend. Maar Koops denkt dat de oorzaak moet worden gezocht in het cement waarmee de put is gedicht. "Waarschijnlijk is dat het weer een probleem is met het cement. Er kan altijd een lek ontstaan in de verbinding tussen het cement en de pijp."

Zes maanden of een aantal weken
Total waarschuwt dat het zes maanden kan duren voordat het lek gedicht is. Maar ook over de mogelijke duur van de reparatiewerkzaamheden bestaat nog onduidelijkheid. 

"Iemand van de vakbond zei dat het zes maanden zou duren. Iemand van Total zelf zei dat het over weken zou gaan. Ik denk dat het laatste terecht is. Want je praat hier over een put die eigenlijk al dichtgemaakt is in het verleden die weer is gaan lekken. Dat betekent dat men niet een heel groot gat moet gaan afsluiten maar ergens een lekkage moet proberen te dichten", aldus Koops.

Gerelateerde artikelen