Duurzaam16 aug '12 11:52Aangepast op 16 aug '12 13:08

Luchtpomp laadt elektrische auto met windenergie

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het wordt waarheid: tanken met lucht. Barcelona heeft als eerste stad ter wereld een oplaadpunt voor elektrische auto's dat volledig wordt gevoed met windenergie.

Het laadstation werd dinsdag onthuld op het hoofdkwartier van Cespa, een bedrijf dat milieudiensten levert en dochteronderneming is van de Spaanse multinational Ferrovial.

Bij het laadpunt met de toepasselijke naam Sanya Skypump kan een elektrische auto in vier tot acht uur volledig worden opgeladen. Een gele windturbine van 12 meter hoog maakt de 'luchtpomp' duidelijk zichtbaar.

Animo
Met het gebruik van windenergie neemt de luchtpomp een belangrijk argument tegen elektrisch rijden weg. Hoewel elektrisch rijden lokaal geen CO2-uitstoot veroorzaakt, komen er op afstand alsnog broeikasgassen vrij als een auto wordt opgeladen met grijze stroom.

Volgens de ontwikkelaar Urban Green Energy (UGE) is er dan ook veel animo voor het laadpunt. "Sinds de lancering van de Sanya Skypump hebben we verzoeken ontvangen van bedrijven over de hele wereld die duurzaamheid een warm hart toedragen,” zei Nick Blitterswyk, CEO van UGE.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen