Duurzaam21 jan '12 14:07

Duits huisvuil komt naar ons toe

Auteur: Pieter van den Akker

Na het huisvuil van Napels wordt mogelijk ook huisvuil uit steden in het noordwesten van Duitsland verbrand in Nederlandse installaties.

Dat zei staatssecretaris Joop Atsma van Milieu zaterdag toen hij terugkeerde vanuit Berlijn, waar hij met zijn Duitse ambtgenote Ursula Heinen sprak.

Eerder gaf Atsma toestemming om 200.000 ton afval, waarmee de Italiaanse stad Napels in z'n maag zit, te verbranden in ons land. Daarmee wordt komende week begonnen. Nederland heeft een overcapaciteit van 1 miljoen ton en dus ook ruimte voor afval uit Duitsland.

Volgens Atsma heeft Nederland de schoonste verbrandingsinstallaties van heel Europa en zal er zowel in Duitsland en Nederland een controle plaatsvinden om te voorkomen dat bij de verbranding schadelijke stoffen vrijkomen.

Groene stroom
Bij het verbranden van afval wordt elektriciteit opgewekt. "Groene stroom'', aldus Atsma, want zo wordt voorkomen dat er extra broeikasgas vrijkomt door stroom op te wekken met kolen of gas.

Auto's weren
Atsma heeft ook met Heinen gesproken over het weren van vervuilende auto's in de milieuzones van Duitse steden. Gemeentelijke bepalingen bij onze oosterburen leiden ertoe dat vooral oudere dieselauto's hun weg vinden naar ons land, waardoor ze dus hier de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden. Heinen brengt binnenkort een bezoek aan ons land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen