Duurzaam4 okt '11 13:07

Luchtkwaliteit is een schone taak voor het Rijk

Auteur: Thijs Baas

De economische ontwikkeling van de vier grote steden is gebaat bij een snelle bescherming van de schone lucht.

Het Rijk moet daarom haast maken met acties om de luchtkwaliteit te verbeteren, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) namens Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De vereniging schreef namens de steden een brandbrief aan staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu.

Niet overal voldoet de luchtkwaliteit in Nederland aan de wettelijke normen. Zeker in de Randstad is de luchtkwaliteit ondermaats. De resultaten van het Nationaal Samenwerkingsprogramma van Rijk, provincies en gemeenten zijn nog onvoldoende.

Wettelijke normen
De grote steden dienen uiterlijk 31 december 2014 te voldoen aan de wettelijke normen van stikstofdioxide (NO2). Die opgave blijkt echter zwaarder dan aanvankelijk werd gedacht. "Allereerst zijn er meer knelpunten den bij vaststelling van het NSL is voorzien, bovendien is de opgave aanzienlijk groter", zegt de VNG.

Volgens de bestuurders zullen de wettelijke normen voor luchtkwaliteit  in 2015 met name langs drukke verkeersaders in de grote steden nog altijd overschreden worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen