Duurzaam5 mrt '12 13:28

Revolutionaire zonnecel neemt energie op waar zon ook staat

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Een nieuwe bolvormige zonnecel kan zonlicht vanuit elke hoek absorberen. De revolutionaire transparante microzonnecel, Sphelar, is vergeleken met traditionele fotovoltaïsche zonnecellen veel energie-efficiënter.

Deze bolvormige zonnecel is voor de omzetting van zonne-energie in elektriciteit, in tegenstelling tot de traditionele platte silicium-zonnecel, niet afhankelijk van de positie van de zon.

3 keer voordeel
De Sphelar zonnecel heeft een energie-efficiëntie van zo’n 20 procent. Dit is aanzienlijk hoger dan het rendement van 5 tot 15 procent van gangbare silicium zonnecellen.
Ook heeft de nieuwe zonnecel een hoog transparantieniveau, wat oploopt tot 80 procent. Dit maakt het mogelijk om de zonnecellen in te sluiten in glas, om zo een transparant ‘zonneraam’ te vormen.

Daarbijkomend worden traditionele zonnepanelen, voor een verhoogde energie-efficiëntie, vaak geplaatst op gemotoriseerde frames om de stand van de zon te volgen. Deze kosten en energieverbruik worden door de nieuwe bolvormige Sphelar voorkomen.

Uniek ontwerp

De door het Japanse bedrijf Kyosemi ontwikkelde bolvormige zonnecel kan door het unieke ontwerp toegepast worden op verschillende manieren, op mobiele elektronische apparaten tot in de genoemde zonneramen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen