Duurzaam7 jun '12 14:17

Afvalkosten lopen op tot 300 miljard

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wereldwijd wordt te weinig aandacht besteedt aan afvalmanagement. De Wereldbank alarmeert dat de kosten voor de alsmaar groeiende hoeveelheid afval in 2025 internationaal kunnen uitbreken tot €298 mrd.

Met zijn recente rapport over afvalmanagement roept de Wereldbank de internationale gemeenschap op afvalmanagement met beide handen aan te grijpen.

Verdubbeling
De Wereldbank stelt dat de huidige 1,3 mrd ton aan stedelijk afval per jaar tot aan 2,2 mrd ton zal stijgen. Hierdoor kunnen de huidige kosten rondom afval van €163 mrd bijna verdubbelen tot ruim €298 mrd in 2025.

Confrontatie
Dan Hoornweg, financieel specialist van de Wereldbank vertelt: "De uitdagingen rondom stedelijk afval zijn enorm, al dan niet groter dan de uitdagingen rondom klimaatverandering waarmee we momenteel worden geconfronteerd." Consumentenafval staat naar schatting gelijk aan bijna vijf procent van de gehele mondiale CO2-uitstoot. Wereldwijd stoten stortplaatsen 12 procent van de emissies uit.

Dreigend
Economische groei in ontwikkelingslanden, een internationaal verhoogde levensstandaard en alsmaar toenemede bevolkingsgroei vuurt deze "dreigende crisis" aan. De hoeveelheid huishoudelijk afval in China groeit bijvoorbeeld enorm – het land kan inmiddels gezien worden als 's werelds grootste afvalgenerator.

Advies
De Wereldbank adviseert landen afvalvermindering, hergebruik en recycling te bevorderen. Afval kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het proces van energieopwekking. Ook kan de hoeveelheid geproduceerde afval gekoppeld worden aan consumentenprijzen.

Gerelateerde artikelen