Duurzaam9 mrt '12 14:39

Computerchip HP werkt op kracht van licht

Auteur: redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

HP heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarbij computerchips op laserlicht werken in plaats van op elektrische schakelingen. De snelheid en energie-efficiëntie van computers worden hierdoor aanzienlijk verbeterd.

Microchips vormen de basis van onze moderne computers. In feite bestaan de chips uit miniscule stukjes silicium met transistors, weerstandjes, en condensatoren. Deze voeren miljoenen berekeningen per seconde uit.

HP wil de duizenden fysieke componenten op een chip gaan vervangen met kleine lasers. Deze kunnen informatie overdragen via licht.

Barrières

Huidige computers lopen tegenwoordig tegen fysieke barrières aan. De chips kunnen namelijk niet veel kleiner worden. Ook kost het uitvoeren van de berekeningen gigantisch veel energie, wat de computer één van de grootverbruikers maakt.

De kracht

Door licht, in plaats van elektriciteit, te gebruiken voor informatieoverdracht tussen computerchips wordt de energie-efficientie 25 keer zo groot. Ook wordt door de technologie ruimte bespaard in het geheugen van de chips.

Het doel van HP is om de eerste laserchip in 2017 op de markt te brengen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen